S: Så ska innovationsbolag finansieras

2014-04-08 15:48  

Socialdemokraterna tycker att nuvarande system för finansiering av innovationsbolag är för rörigt och vill därför införa en ny modell. Men frågor väcks direkt om S-förslaget innebär ytterligare aktörer - eller vilka av nuvarande som måste läggas ned.

Idag presenterade Socialdemokraterna ett nytt program för finansiering av innovationsbolag. Förslaget, som ingår i partiets vårmotion, bygger på att det ska finnas så kallade inkubatorer, företagskuvöser. Där ska företag utvecklas med stöd i tidiga år.

Det är också i dessa inkubatorer som det ska avgöras vilka företag som ska kunna få en ny typ av statligt stöd som S-ledaren Stefan Löfven nu vill införa. Det handlar om finansiering i form av ett lån på mellan 3 och 15 miljoner kronor.

Enligt förslaget ska staten stå för 85 procent av den inledande finansieringen och inkubatorn ska stå för resten. Tanken är att detta resterande kapital ska komma från privata investerare. Bolagen som får stödet ska efter cirka två år kunna stå på egna ben och sedan betala tillbaka lånen.

Vilka är svårigheterna med det förslag ni nu lägger?

- Det är de tidiga skedena som är svåra för företagen. Samtidigt är det i de tidiga skedena som det är som svårast att bedöma ett företag. Är det marknadsmässigt hållbart? Är det en teknik som håller för marknaden? Går det att utveckla affärsplaner som håller för marknaden? Det är där de största frågetecknen ligger, säger Stefan Löfven, S-ordförande, till Ny Teknik.

Samtidigt menar Löfven att det statliga stödet ska riktas till ett fåtal företag varje år. Som exempel nämner han att det i Israel - varifrån S säger sig ha hämtat inspiration till förslaget - att cirka 80 företag per år får ett liknande stöd.

Enligt Socialdemokraternas förslag ska man lägga en miljard kronor på den här typen av stöd varje år. Pengarna ska tas från det statliga riskkapital på totalt cirka 10 miljarder kronor som finns redan nu. Idag finns en rad aktörer som exempelvis Tillväxtverket, Myndigheten för tillväxtanalys, Vinnova, Almi och Industrifonden inom detta område.

I dagens S-förslag sägs att de företagsprojekt som berättigas till bidrag ska väljas ut av certifierade personer från industri, näringsliv och forskningsinstitut.

Samtidigt står det klart att det finns obesvarade frågor redan nu angående Socialdemokraternas förslag.

Finns risken att detta kommer att leda till en ännu rörigare bild med ännu fler aktörer? Om inte - vilka myndigheter eller organisationer är det som ska tas bort eller läggas ned?

- Det får vi återkomma till. Det vi tydligt kan se är att behovet nu inte är uppfyllt. Alla de här pengarna används för lite och de används som konkurrent till det privata i stället för som ett komplement, säger Stefan Löfven.

 

Så här ska företagen som får statligt stöd väljas ut enligt S-förslaget:

* Produktorientering.

* FoU-koppling.

* Innovativt och unikt.

* Tidigt skede - omognad - stor risk.

* Betydande marknadspotential.

* Möjligt att realisera inom ramen för inkubatorprogrammet.

 

Olle Nygårds

Mer om: Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer