Ryskt coronavaccin tycks vara säkert

2020-09-04 15:15  
Det ryska coronavaccinet verkar inte resultera i några allvarligare biverkningar. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Det omtalade ryska vaccinet mot det nya coronaviruset tycks inte leda till några allvarliga biverkningar. Dessutom verkar en hög andel utveckla antikroppar.

I två mindre studier med sammanlagt 76 deltagare har det nya ryska vaccinet mot sars-cov-2, som orsakar covid-19, nu utvärderats för första gången. 42 dagar efter vaccinationen syntes inga allvarliga biverkningar och efter tre veckor hade samtliga deltagare utvecklat antikroppar mot viruset.

Precis som det vaccin som forskare i Oxford utvecklar tillsammans med Astra Zeneca, och som Sverige har beställt, bygger det ryska vaccinet på adenovirus. Två stycken, till och med. Vaccinet utnyttjar alltså två andra, genetiskt modifierade, virus som tar sig in i cellerna och uttrycker det så kallade antigenet, det vill säga det protein som man vill att kroppens immunförsvar ska reagera på.

Det första viruset används för att "väcka" immunförsvaret, medan det andra är tänkt att fungera som en "boost", för att ytterligare öka immunförsvarets respons, förklarar Denis Logunov, en av forskarna bakom det nya vaccinet.

Läs mer: Astra Zenecas coronavaccin går in i fas tre i USA

Forskningen publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet och enligt forskarna själva har studierna vissa begränsningar. Framför allt på grund av att uppföljningstiden var kort, endast 42 dagar, och att antalet deltagare var litet. Därutöver användes ingen placebo, det vill säga ett kontrollvaccin, samtidigt som deltagarna var förhållandevis unga.

Forskarna anser därför att mer forskning behövs för att utvärdera vaccinet ytterligare. Inte minst i olika åldersgrupper, inklusive äldre samt personer med olika underliggande sjukdomar.

Det aktuella vaccinet har tidigare kritiserats för att vaccinationer påbörjades innan säkerheten och effektiviteten hade utvärderats.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer