Innovation

Rysk rymdchef: Sanktionerna gör framtiden för ISS osäker

Dmitrij Rogozin, chef för Rysslands rymdprogram Roskosmos. Arkivbild. Foto: Yuri Kochetkov/AP/TT
Dmitrij Rogozin, chef för Rysslands rymdprogram Roskosmos. Arkivbild. Foto: Yuri Kochetkov/AP/TT

Dmitrij Rogozin, chef för Rysslands rymdprogram Roskosmos, sade på lördagen att framtiden för den internationella rymdstationen (ISS) är osäker.

Publicerad

Rogozin antydde på rysk statlig tv att de västerländska sanktionerna, varav några fanns på plats redan före Rysslands krig i Ukraina, kan störa driften av de ryska rymdfarkoster som används som fraktflyg till ISS. Ryssland skickar också bemannade uppdrag till rymdstationen.

Han betonade att de västerländska partnerna behöver rymdstationen och "inte kan klara sig utan Ryssland, eftersom ingen utom vi kan leverera bränsle till stationen."

Rogozin tillade att "endast motorerna i vårt lastfartyg klarar av att korrigera ISS:s omloppsbana och skydda den från rymdskräp."

USA och Ryssland ännu i samarbete

Rogozin skrev senare på lördagen på meddelandeappen Telegram att han hade fått svar från sina västerländska motsvarigheter som lovade att främja "ytterligare samarbete om ISS och dess verksamhet."

Rymden är ett av de sista återstående områdena för samarbete mellan Moskva och väst. Förhandlingar mellan USA och Ryssland om återupptagandet av gemensamma resor till rymdstationen pågick när Ryssland inledde attacken i Ukraina.

Än så länge samarbetar USA och Ryssland fortfarande i rymden.