Rymdskrot från Space X slog ned i fårhage i Australien

Rymdbråte tillhörande amerikanska Spacex har slagit ned i en fårhage i Snowy Mountains i sydöstra Australien, bekräftar den australiska rymdmyndigheten.

Det rör sig om tre större föremål, som anses vara de största som slagit ned på kontinenten sedan 1979, enligt ABC News. På bilder från nedslagsplatsen syns ett flera meter långt föremål sticka upp ur marken.

Den 9 juli i år hörde boende i närheten en kraftig smäll, som kopplades till att en rymdkapsel av Dragon-typ, som sköts upp i november 2020 och som återinträdde i jordens atmosfär den 9 juli.

Lite oroande att stora föremål faller från himlen, konstaterar Jock Wallace, en bonde som bor i närheten av nedslagsplatsen, till public service-bolaget.

– Om det hade landat på ens hus hade det blivit en jäkla oreda, säger han.

Youtubern Dr Brad Tucker åkte för att leta efter föremålet, och hittade det.

Vad som ska hända med bråten är något oklart. Antagligen kommer den att skickas tillbaka till Spacex, eller så skänker bolaget föremålen till forskare i Australien.

En uppskjutning av Space X Falcon 9-raket med rymdkapseln Dragon i november 2020. Foto: Malcolm Denemark/AP/TT

Hittills har Spacex genomfört 35 uppdrag med Dragonkapseln, som kan föra astronauter och last till Rymden. Kapseln har skrivit rymdhistoria som den första privata rymdfarkosten som fört människor till rymdstationen ISS.

 

 

Ny Teknik redaktion

Gustav Sjöholm/TT

Mer om: Rymdskrot SpaceX

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer