Rymdblixtar kommer från avlägsen galax

2017-01-05 07:58  
Observatoriet i Onsala. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Från och till fångar astronomerna upp korta, intensiva radioblixtar från yttre rymden. Vad som ligger bakom blixtarna har länge varit okänt, men en ny studie har avslöjat källan i ett fall - en mycket avlägsen galax.

Galaxen, som ännu inte fått något namn, är en så kallad dvärggalax och ligger på ett oerhört långt avstånd från jorden, över tre miljarder ljusår.

– Det innebär att blixten varit på väg mot jorden i över tre miljarder år, säger Michael Lindqvist, astronom på Onsala rymdobservatorium.

– Det har varit oklart varifrån sådana här blixtar kommer. Nu vet vi att den här blixten inte härrör från vår egen galax. Källan är väldigt avlägsen, vilket de flesta har trott.

Radioblixtar är extremt korta. De lyser bara i någon bråkdels sekund, och deras ursprung har hittills varit helt okänt.

En hypotes är att de skapas när supertunga svarta hål slukar gas i sin omgivning. En annan tanke är att de uppstår i resterna efter stjärnor som exploderat. Men ingen vet med säkerhet.

Den blixt som nu lokaliserats är den enda kända som upprepar sig med vissa mellanrum. Hittills har man snappat upp den vid cirka 20 tillfällen. Det har underlättat sökandet efter källan.

För att få en fullständig bild har forskarna, som publicerar sina resultat i Nature och Astrophysical Journal, använt sig av flera teleskop runt jorden, inklusive det stora radioteleskopet i Onsala.

Michael Lindqvist och hans kollegor hoppas att de nya resultaten med tiden ska ge oss en antydan om vad blixtarna egentligen är för något, och hur de uppstår.

– Man kan även använda sig av blixtarna för att förstå den kosmiska väven mellan galaxerna. Genom att undersöka blixtarnas egenskaper i detalj kan man bland annat bestämma elektrontätheten mellan oss och radioblixtarna, säger han.

Mer om: Rymd Astronomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer