Rötsvamp bakom Stradivarius superljud

2012-09-10 11:39  
En av 600 kvarvarande Stradivarius. Foto: Scanpix

Ännu en teori om det unika ljudet i Stradivarius violiner undersöks av schweiziska forskare. Kan rötsvamp vara förklaringen?

Utmärkande för det trä som används i välljudande fioler är låg täthet, snabb ljudtransport och hög styvhet. Dessa egenskaper finner man i musikhistoriens mest omtalade violiner, de som byggdes av Stradivari för mer än 300 år sedan.

Forskare har länge försökt lista ut hemligheten bakom ljudet, och undersökt såväl violinernas geometri som träets sammansättning och innehållet i den lack som användes.

Ytterligare en teori undersöks av professor Francis Schwarze vid Schweiz federala laboratorium för materialvetenskap i St. Gallen. Han har genom att utsätta trä för svampangrepp fått fram egenskaper som liknar träet i de gamla mästarfiolerna.

Den vita rötsvampen Physisporinus Vitreus och vedsvampen långhorn Xylaria longpipes har fått verka på stycken av gran respektive lönn, träslag som används vid fioltillverkning. Svamparna ser till att minska tjockleken på cellväggarna i träet, men träet behållet trots det en byggstruktur som tillåter ljudvågorna att fortplanta sig med hög hastighet. Träet förblir dessutom styvt.

Professor Schwarze har noga undersökt vid vilket stadium i förstörelseprocessen som svamparna måste upphöra med sin behandling av träet, och dödar dem då med etenoxid. Det görs efter omkring nio månaders svampbehandling.

Tillsammans med fiolbyggarna Martin Schleske och Michael Rhonheimer har han låtit bygga fioler av svampbehandlat trä. I ett blindtest kunde inte ens experter skilja på ljudet från en svampfiol och en äkta Stradivarius.

Projektet går nu vidare och fram till 2014 ska ytterligare 30 svampbehandlade violiner tillverkas för att det ska bli möjligt att utarbeta en standard för hur violiner med kvalitetsljud ska byggas.

Francis Schwarze förklarade nyligen vid ett anförande i Berlin att drömmen är att kunna bygga instrument för unga musiker som inte kostar en förmögenhet, men som ändå låter som de extremt dyra Stradivariusviolinerna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Fiol Stradivari

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer