Rostskyddsfärg aktiveras vid korrosion

2013-11-08 14:17  
Nanokapslarna innehåller roskskyddande substanser och öppnas när insatsen behövs. Foto: Max Planck Inst

Rostskyddsfärgen som likt mänsklig hud lagar sig själv närmar sig verkligheten. Fukt aktiverar rostskyddet.

Hemligheten bakom den aktiva färgen är nanometerstora polymerkapslar som öppnar sig och släpper ut sin aktiva rostskyddande substans först när metallen riskerar utsättas för ett rostangrepp. När skadan reparerats stänger sig kapslarna igen.

Det är forskare vid Max Planck-instituten för järnforskning respektive polymerforskning som i samarbete utvecklat rostskyddsmetoden. De har inspirerats av hur huden på människor och djur har förmågan att läka sig själv.

Man testade att tillverka kapslar av ledande polyanilin. I kapselväggarna tillsatte man metallpartiklar i nanometerstorlek för att ge elektrisk kontakt mellan kapsel och metallen som ska skyddas. Kapslarna öppnas på elektrokemisk väg när fukt når metallen och korrosionen sätter igång.

Man testade med att belägga metall med den rostskyddande beläggningen, och sedan göra en rispa på ytan och hälla en droppe saltvatten på rispan.

Men innan färgen är mogen för kommersialisering vill forskarna hitta miljövänligare alternativ än kromater som genom sin giftighet förbjuds vid allt fler rostskyddande tillämpningar. Forskningsledaren Michael Rohwerder anser också att de aktiva substanserna måste nå fram till den oskyddade metalldelen snabbare och i större mängd än vad man lyckats med under forskningsarbetet. Lyckas man med det så kan rostskyddsfärg i framtiden få skyddande egenskaper som liknar dem hos mänsklig hud.

Läs mer om rostskyddsfärgen här.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer