Röntga fingret med vanlig tejp

2008-10-28 13:57  
Foto: Carlos Camara, Juan Escobar, Seth Putterman

Tejp som dras av rullen i vakuum genererar tillräckligt med röntgenstrålar för att avbilda ett mänskligt finger. Nu vill forskarna vid University of California i Los Angeles utveckla tekniken vidare till en enkel källa för medicinsk röntgen.

Arbetet, som väckt stor uppmärksamhet efter att det publicerats i tidskriften Nature, visar att om man drar av vanlig tejp från rullen med en hastighet av tre centimeter per sekund genereras tillräckligt med röntgenstrålar för att röntga ett finger.

Det måste dock ske i vakuum.

UCLA-fysikern Seth Putterman, som lett arbetet, liknar det hela i tidningen New York Times vid ”ett åskväder i mikroskopisk skala”.

När klistret släpper lossnar elektroner som i sin tur genererar pulser av röntgenstrålning.

Sedan tidigare är det väl känt att ljus kan uppstå när man gnider eller drar isär vissa material, ett fenomen som kallas triboluminescens.

Nu vill forskarna utveckla tekniken vidare och har ansökte om ett antal patent. Förutom medicinsk röntgen hoppas forskarna att tekniken ska kunna användas för att mäta hur olika kompositmaterial åldras.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer