Robotplantan som växer själv

2013-10-08 13:46  

Dess rötter ska treva sig fram i jorden. Den ska anpassa sig efter omgivningens förutsättningar. Just nu sås fröet till en robotplanta i Italien.

Plantoid heter projektet som leds av Barbara Massolai på Tekniska högskolan i Genua. Hennes forskarteam försöker att skapa ett system som härmar växtrötter.

Från en rotstam, fylld av flytande plast ska ett antal cylindriska rötter stråla ut. En liten motor och ett batteri i systemet ska hjälpa till att suga den flytande vätskan till rötternas toppar, skriver The Economist. Väl där ska vätskan stelna med hjälp av ultraviolett ljus. På så sätt kommer rötterna, om de sätts ned i jorden, sakta kunna växa. Forskarna räknar med att rötterna ska kunna växa upp till en meter.

Växtroboten ska bland annat kunna analysera markens ph-värde, temperatur, tryck och halt av nitrater. Planen är att kunna använda den till att testa jord i förorenade områden. Längre fram är förhoppningen att den också kunna användas för markprover i rymden.

I somras visades en prototyp av den artificiella plantan på Natural History Museum i London.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer