Robotjoystick vinnare av årets ABB-stipendium

2015-10-30 15:56  
Foto: Mälardalens högskola

MDH-student Erick Vieyra har utvecklat en slags joystick som ska göra det enklare att styra robotars rörelse. Nu har hans ”Robot Baton” belönats med ABB:s Robotikstipendium på 25 000 kronor.

– Jag blev väldigt glad och det tog ett tag för insikten att sjunka in. Det bästa för mig var när Dennis Helfridsson, chef för ABB Robotics, sa att han tycker min idé är bra. Det känns stort, säger Erick Vieyra, som är från Mexico och läser masterprogrammet i intelligenta inbyggda system på MDH, Mälardalens högskola.

Hans idé ”Robot Baton” kan liknas vid en joystick eller styrspak som ska kunna användas för att kontrollera rörelserna hos robotar. Styrspaken är försedd med sensorer som känner av känner av var den befinner sig och en kamera som registrerar hur den rör sig. Den informationen görs sedan om till instruktioner som skickas vidare till roboten, som på så vis kan styras. Målet är att styrningen ska kunna ske i realtid eller skickas till som ett kommando.

– Ericks arbete berör ett område med stor relevans inom robotiken – EoU/Simplicity – som är en av de viktigaste frågorna att lösa för att ta nästa steg i ökad robotanvändning. Hans arbete visar också exempel på hur människa och maskin kan samarbeta bättre och att robotanvändning också är ett sätt att effektivare ta vara på våra naturresurser, säger Dennis Helfridson, chef för ABB:s robotverksamhet i Sverige.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Belönas med 25 000 kronor

  • ABB:s robotstipendium är instiftat till minne av av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.
  • Stipendiet är på 25 000 kronor, och kommer att delas ut till MDH-studenter varje år under fem år.
  • Priset ges till ett ex-jobb eller en idé som har koppling till robotikområdet, med fokus på teknik, innovation eller ekonomi.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL