Robothandske greppade förstapriset

2012-02-13 14:36  
Johan Ingvast på Bioservo stärker greppet med företagets robothandske.

En robothandske, som ger extra styrka i svaga händer, kammade hem förstapriset i Robotdalen Innovation Award 2012.

Handsken har utvecklats av Bioservo Technologies, ett företag som har sina rötter KTH och KI. Målgruppen är personer som behöver större uthållighet eller extra kraft i greppet. Orsaken kan exempelvis vara nerv- eller muskelsjukdomar, stroke eller förslitningsskador.

Robotdalen Innovation Award ska belöna en robotlösning med stark kommersiell potential, och 24 bidrag från 12 länder konkurrerande om utmärkelsen. Den vinnande handsken finns redan till försäljning på marknaden, men företaget finjusterar nu tekniken och produktionen.

Den patenterade handsken härmar handens egen funktion. I en hand kröks fingrarna av senor, som dras ihop av muskler i underarmen. I handsken finns i stället vajrar på vardera sidan om varje finger. När man griper kring något dras vajrarna åt med hjälp av batteridrivna motorer. Hur hårt vajrarna dras åt styrs av tryckkänsliga sensorer i fingertopparna. Ju hårdare användaren pressar, desto mer förstärker handsken greppet.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL