Roboten simmar som fisken i vattnet

2009-08-28 10:28  

Små robotar som rör sig likt fisken i vattnet kan användas för att inspektera undersidan på fartyg, olje- och gasledningar eller upptäcka föroreningar i vattendrag.

Redan 1994 demonstrerade forskare på MIT, Massachusetts Institute of Technology, roboten ”Robotuna” som kunde simma och röra sig som fisken i vattnet. Den var dock 40 centimeter lång och tillverkad av nästan 300 små rörliga delar som kontrollerades av sex små motorer.

De nya modellerna av Robotuna är mera avancerade och rör sig mera fisklikt i vattnet. Samtidigt är de enklare hare en enda motor och tio andra komponenter. Själva kroppen är tillverkad av en mjuk polymer som spänna sig och slappna av och med den bakre delen av kroppen utföra rörelser som påminner om hur en verklig fisk simmar.

En nackdel jämfört med en levande fisk är hastigheten. En snabbsimmande fisk tar sig fram i en fart som motsvarar tio gånger den egna längden per sekund. Robotfisken, de allra senaste prototyperna, klarar bara en gång den egna längden i sekunden.

En annan begränsning är att elmotorn – på mellan 2,5 och 5 watt – som driver fisken är beroende av en yttre strömförsörjning. Därför har den en tunn sladd som hänger efter robotfisken som en tunn svans. Det begränsar räckvidden.

I dag finns robotfisken i två versioner. En som rör sig som en havsaborre eller laxöring i vattnet, en annan något större modell som simmar likt en tonfisk.

Forskarna på MIT räknar med att, om några år, ha en svagare och batteridriven motor som klarar sig utan sladd.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt