Robotdräkt sätter fart på lama ben

2008-08-28 10:24  
Radi Kaiof går med hjälp av Rewalk.

Med en ny robotdräkt kan personer med förlamade ben resa sig upp och gå. Hjälpmedlet heter Rewalk och kommer från Israel.

Den israeliske soldaten Radi Kaiof skadades för 20 år sedan och har sedan dess suttit i rullstol, förlamad från midjan och nedåt. Nu har han återfått en del av sin forna rörlighet tack vare en ny typ av robotdräkt.

- Jag drömde aldrig om att kunna gå igen, säger Radi Kaiof till New Scientist.

Dräkten kan närmast liknas vid ett extra skelett som fästs på kroppen. Runt lår och vader sitter motoriserade benstöd, på överkroppen sitter sensorer som känner av rörelser, runt handleden sitter en liten fjärrkontroll. Laddningsbara batterier och en dator förvaras i en ryggsäck.

För att röra sig väljer användaren ett alternativ på fjärrkontrollen, exempelvis gå. Sedan är det bara att luta sig framåt för att aktivera sensorer och få benen i rörelse. Att gå i trappor och slutningar går också bra. Kryckor behövs dock för att hålla balansen.

Tekniken har utvecklats av det israeliska företaget Argo Medical Technology i Haifa.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer