Risk för prostatacancer kan mätas 20 år i förväg

2015-02-19 12:27  
Foto: TT

Ett blodprov kan förutsäga risken för spridd prostatacancer så långt som 20 år i förväg. Även låga nivåer av cancermarkören PSA innebär en risk att drabbas – för vissa män.

Många medelålders män brottas med frågan huruvida de ska testa sitt PSA (prostataspecifikt antigen) eller inte.

Förhöjda nivåer kan vara ett tecken på cancer i prostatakörteln. Å andra sidan drabbas långt ifrån alla av aggressiv sjukdom samtidigt som behandlingen kan resultera i både inkontinens och impotens.

Forskare vid Umeå universitet har nu analyserat blodprover från 80 000 män tagna 1986, skriver Folkbladet. Vid provtagningstillfället var männen antingen i 40-, 50 eller 60-årsåldern. Männen följdes sedan i upp till 20 år.

Det visar sig att PSA, tillsammans med en panel av ytterligare biomarkörer, kan förutsäga metastaserad prostatacancer så långt som 20 år i förväg. Och att även måttligt förhöjda nivåer innebär ökad risk att drabbas, för vissa.

– Har man låga halter av PSA när man fyller 60 år är risken att drabbas mycket låg. 0,6 procents risk för värden under 1. Har du värde 3 är det ungefär 15 procents risk. Det innebär inte att alla får cancer, men det visar att dig bör man hålla ögonen på och testa regelbundet, säger Pär Stattin, överläkare och professor vid Umeå universitet, till tidningen.

Enligt Stattin finns det goda argument för män att testa sig redan när de är 50 år gamla, så vida inte två eller fler av ens nära anhöriga drabbats av sjukdomen.

– I så fall bör man testa sig cirka tio år före släktingarna blev sjuka, säger han till TT.

Studien, som publiceras i European Urology, visar att för 50-åriga män med ett PSA-värde på 2 är risken att drabbas av spridd prostatacancer inom 20 år cirka tre procent. Men vissa har högre risk att drabbas.

Forskarna delade nämligen upp dessa män genom att analysera ytterligare biomarkörer, så kallade kallikreinmarkörer. För de som hade höga värden ökade risken att drabbas till sju procent, medan risken för de med låga värden minskade till mindre än en procent.

– Om du är 50 år och har ett PSA på mellan ett och tre bör du ta ett nytt prov om tre till fem år. Om det är under ett kan du vänta till dess att du är 55 eller 60 år gammal. Man ska komma ihåg att de flesta som har höga PSA-värden aldrig kommer att drabbas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer