Reningsverket ryms i toapåse

2012-02-28 23:00  
Karin Ruiz, vd på Peepoople, till vänster. Företaget har även utvecklat en hinktillsats för Peepoos. I Nairobi, i Kenya, köps engångstoaletterna för 30 öre styck. Foto: Peepoople

Miljarder människor i världen saknar toalett. En desinficerande påse ska lösa problemet. Nu siktar svenska Peepoople på massproduktion.

En avlång påse i tunn plast med lite vitt pulver i botten. Kan den lösa problemet att 2,6 miljarder människor i världen saknar toalett? Det tror Karin Ruiz, vd på företaget Peepoople i Stockholm.

– Det är både otrevligt och ovärdigt att inte ha tillgång till en toalett. Bristen på sanitet är också en av de största anledningarna till sjukdomsspridning, säger hon och vecklar ut en grön, vid tratt ur den avlånga vita ytterpåsen och visar hur den enkelt kan träs på en hink.

Efter flera år av utvecklingen och fälttester är Peepoople redo för massproduktion. I höst drar tillverkningen i gång i en nykonstruerad 25 meter lång maskin med kapacitet på en halv miljon om dagen.

Peepoos, som påsarna kallas, har redan använts vid flera katastrof­situationer, bland annat i Haiti. Målet är att sprida dem i flyktingläger, skolor och slumområden runt om i världen.

– Behovet är enormt. Samtidigt får den inte kosta för mycket, och för att komma ner i pris måste vi upp i produktion, säger Karin Ruiz.

I dag sker tillverkningen delvis manuellt i Kenya. Där har också engångstoaletten lanserats i ett slumområde i Nairobi. Den säljs av kvinnliga företagare för cirka 30 öre styck. Genom ett slags pantsystem får köparna – hittills drygt 4 500 – sedan tio öre tillbaks när påsarna lämnas in.

Peepoo är inte bara en engångstoalett. Den är samtidigt ett litet reningsverk som bygger på en ny teknik. Efter användning knyts den ihop. Det vita pulvret, urea, börjar då genast att reagerar med innehållet. Ammoniak bildas i så stor koncentration att bakterier, virus och parasiter dör.

Plasten är nedbrytbar och efter några veckors lagring kan påsarna användas som gödsel.

– Också det en bristvara i fattiga länder, säger Karin Ruiz.

Den nya maskinen utvecklas av en tysk leverantör som bland annat bygger maskiner för blöjtillverkning. Investeringen är möjlig tack vare drygt 60 miljoner kronor i finansiering från ett antal privatpersoner.

– Tillverkningen är ett tekniskt äventyr. Det är som att göra en blandning av en dambinda, en plastpåse och en tetra, säger Anders Wilhelmson, arkitekt och professor vid KTH och engångstoalettens upphovsman.

Han berättar hur han fick idén under ett möte i Indien.

– En fattig kvinna sa till mig att vi behöver inga arkitekter. Vi kan bygga hus, men vi kan inte ta hand om vår avföring.

Ammoniak för desinfektion känt sedan länge

Att ammoniak i tillräckligt hög koncentration tar död på bakterier, virus och parasiter är sedan länge känt. Men Peepoople är först med att använda tekniken i stor skala.

Utvecklingen har skett i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, där forskaren Annika Nordin doktorerat på metoden. Sedan i somras jobbar hon även deltid på Peepoople.

Ammoniaken bildas när urea i botten av påsen reagerar med enzym som finns i avföring.

- Efter fyra veckor vid minst 20 grader nås en fullgod hygienisering och Peepoo med innehåll kan användas som gödsel.

Vid högre temperaturer går processen snabbare.

Peepoople

Ort: Stockholm

Startår: 2006

Anställda: 13 i Sverige, 25 i Kenya

Patent: ja

Riskkapital: Cirka 65 miljoner kronor

Marie Alpman

Mer om: Patent Hygien

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer