Rekordmaterial blev Sveriges bästa idé

2014-06-13 07:59  

Ett bortglömt experiment gör ett Uppsalabolag till vinnare i årets Venture Cup.

Utvecklingsföretaget Disruptive Materials från Uppsala kammade hem vinsten i entreprenörstävlingen Venture Cup som avgjordes i Umeå på torsdagskvällen.

Ny Teknik har tidigare berättat hur företagets fuktslukande material Upsalite upptäcktes av en slump när en grupp forskare vid Ångströmlaboratoriet glömde ett prov i ett reaktorkärl över helgen. Materialet av magnesiumkarbonat, MgCO3, visade sig vara extremt poröst och bäst i världen på att suga upp fukt. Porerna är mindre än 10 nanometer i diameter, och ett enda gram av materialet har en yta på 800 kvadratmeter. Disruptive Materials blev snabbt nedringda av potentiella kunder och samarbetar i dag med 15 av dem.

Så här lyder Venture Cup-juryns motivering till vinsten:

Teamet är väl uppbackat med erfarenhet och kunskap. Världsledande forskning ligger i grunden, skarpa entreprenörer finns i fronten. Juryns samlade åsikt är att denna lösning är väl värd att vänta på, och vågar kallt räkna med en kundkrets som i framtiden sparar otroliga resurser. Revolutionerande teknik, och stor uppbackning från marknad och potentiella kunder."

Disruptive Materials var även med på årets version av Ny Tekniks 33-lista, över Sveriges hetaste unga teknikbolag.

Förutom totalvinnaren utser Venture Cup vinnare i ytterligare tre tävlingskategorier:

  • I kategorin Miljö och energi vann Swedish Algae Factory som utvinner förnybar råolja från alger.
  • I kategorin Människa och samhälle vann E-Diabeat som utnyttjar KBT och spelmekanismer i en webbapplikation för diabetesvård.
  • I kategorin Webb, mjukvara och media vann Fieldly som utvecklar ett projektledningssystem för byggsektorn

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer