Regeringen: Skärp straffen för forskningsfusk

2017-05-12 11:29  

Strängare straff för fuskande forskare. Det vill forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) och ytterst regeringen se, skriver Svenska Dagbladet.

(Artikeln har uppdaterats)

I dag är maxstraffet för forskningsfusk sex månaders fängelse. Ministern vill inte ha någon uppfattning om hur strängt straffet borde vara.

– Men vi ser att straffskalan har varit för låg och därmed har också preskriptionstiden varit för kort. Det kan ha lett till att alla brott inte har blivit lagförda. För att upprätthålla förtroendet för den kliniska forskningen måste det finnas tydliga konsekvenser om man inte följer reglerna på området, säger hon till tidningen.

Regeringen har därför beslutat att utöka uppdraget för den särskilda utredning om etikprövning inom forskningen som pågår, och som leds av Gudmund Toijer. I en annan utredning har Margaretha Fahlgren föreslagit att en helt ny myndighet bör få i uppgift att utreda misstankar om forskningsfusk.

Bakgrunden är till stor del Macchiarini-skandalen där tre patienter avled. Läs mer om KI-skandalen här!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer