Regeringen satsar miljoner för att få ut livsvetenskap på marknaden

2015-09-29 13:58  

Regeringen vill göra det lättare för spännande forskningsresultat inom området livsvetenskap att landa rätt på marknaden.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) föreslår i budgetpropositionen att 18 miljoner kronor nästa år ska användas för att kontrollera att FoU-projekt inom området livsvetenskap, håller måttet innan de når marknaden som produkter, läkemedel eller andra behandlingsmetoder.

Når de medicinska koncepten ut på marknaden för tidigt riskerar de gå miste om långsiktig finansiering, enligt regeringen.

Ministern vill även sätta upp så kallade förinkubatorer eller vaggor för företag, till stöd för FoU-projekten och avsätter 12 miljoner kroner för ändamålet.

Bägge programmen föreslås fortsätta under åren 2017-2018 då anslagen totalt blir 20 miljoner per år.

- Dessa två satsningar ökar möjligheterna för att forskningsresultat inom Life science kommer till praktisk användning. På så sätt kan vi skapa fler behandlingsmetoder, fler företag, fler jobb och fler innovationer, säger Helene Hellmark Knutsson till Ny Teknik.

På KI Innovations AB, som skapar affärer ur forskning inom livsvetenskap, välkomnas medlen.

- Alldeles utmärkt, säger Lilian Wikström, vd på KI innovation AB. Bolaget har redan pengar för liknande verifiering av medicinska forskningsidéer både från Vinnova och Almi, men Lilian Wikström bedömer att de nya pengarna kommer att ge god utväxling för staten. Egentligen behövs det ännu mer.

- Det finns stora behov, och det är angeläget att man använder pengar för detta ändamål eftersom forskarna inte är helt vana att tänka i kommersiella banor.

Medlen för att verifiera medicinska resultat ska fördelas via Vetenskapsrådet, medan några av landets innovationskontor får i uppdrag att starta förinkubatorer.

Resultaten av liknande inkubatorsatsningar tidigare är goda, enligt Lilian Wikström.

- Vi som är med i inkubatorprogrammen rapporterar om de affärer, jobb och pengar som bildas, och man kan konstatera att inkubatorerna gör väldigt mycket nytta för små pengar, säger hon.

KI Innovation hjälpte exempelvis i fjol sina nystartade bolag att dra in omkring 100 miljoner kronor i externt finansiering.

- Men det behövs också riskkapital, och detta är ju avhängigt intresset för branschen, säger Lilian Wikström.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer