Regeringen ökar anslagen till forskning

2016-09-09 13:47  

Regeringen föreslår ökade resurser till forskning kring klimat, hälsa, migration och rymden. Anslagshöjningen kommer att ske successivt och vara fullt utbyggd 2020 och då omfatta 680 miljoner kronor årligen.

Pengarna kommer att tillföras Vetenskapsrådet, Rymdstyrelsen och Formas anslag. Stödet till Formas klimatforskning nästan fördubblas från 80 till 155 miljoner kronor.

– En stark miljöforskning är avgörande för att uppfylla målsättningarna som slagits fast i Parisavtalet och i Agenda 2030. Sverige har stor potential att vara en ledande forskningsnation och därigenom bidra till nya företag och jobbskapande. Vi ska exportera lösningarna, inte utsläppen, säger Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Läs mer:

Läs mer: Företagen satsade mer på FoU 2015

Satsningarna på hälsoforskning ges för att möta nya sjukdomar och förändrad smittspridning, enligt Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

För att hantera modern forskning bättre satsar regeringen också på en digital infrastruktur för ökad kapacitet att lagra och analysera data. Rymdforskning får också ökade anslag för ökad kunskap om livsbetingelser på jorden och i universum.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer