Regeringen bromsade förslag om terrorskydd

2011-08-17 07:55  

Sverige har i EU-förhandlingar motarbetat att näringsidkare ska behöva tillstånd för att köpa konstgödsel. EU vill försvåra för potentiella bombmakare.

<p>Kväverikt konstgödsel, som användes i Oslobomben, är också det vanligaste potentiella bombämnet i hemmagjorda bomber runt om i världen.</p> <p>Den svenska regeringen och svenska sprängämnesexperter har bromsat ett förslag i EU om att näringsidkare ska behöva tillstånd för att köpa konstgödsel med ammoniumnitrat. </p> <p>Regeringen har ansett att det blir för kostsamt att begränsa användningen för lantbruksföretagen. </p> <p>Ingen ansvarig inom regeringskansliet vill dock i dag - efter det förödande Oslodådet - yttra sig om den svenska ståndpunkten inför nästa förhandling i EU den 9 september.</p> <p>- Självklart gäller att regeringen vid ett ställningstagande tar hänsyn till och i bedömningen väger in nya händelser som har betydelse för saken, säger Karin Sedvall, politisk sakkunnig på justitiedepartementet.</p> <p>EU-förslaget ingår i en ny förordning om vanliga ämnen som kan ingå i bomber. Det man hittills enats om är att privatpersoner ska behöva tillstånd för att få köpa konstgödsel med en viss halt av kväve, oavsett mängd. </p> <p>Detsamma gäller för sju andra nyckelkemikalier, bland annat salpetersyra och väteperoxid.</p> <p>Anders Behring Breivik köpte via sin firma Geo Farm sex ton kväverikt konstgödsel av Felleskjöpet, den norska motsvarigheten till svenska Lantmännen, till sin bomb.</p> <p>På svenska Lantmännen, som är största leverantör av ammoniumnitrat i Sverige, har man egna regler för försäljning av storsäljaren, N34. Lantmännen säljer årligen 14 000 ton, som levereras från Östeuropa.</p> <p>- Vi säljer bara till näringsidkare och har fältsäljare som känner våra kunder. I övrigt säljer vi via kontoret bara till kunder som är kända av oss, säger Stefan Atterwall, odlingschef på Lantmännen Lantbruk.</p> <p>Att näringsidkare skulle omfattas av tillståndplikten fanns inte med i ursprungsförslaget från kommissionen i september 2010.</p> <p>Men flera EU-länder driver frågan om register även för lantbruksbolagen. Länder som drabbats hårt av bomber baserade på ammoniumnitrat är exempelvis Irland, Storbritannien och Spanien.</p> <p>Stefan Atterwall säger att Lantmännen skulle välkomna att inköp av ammoniumnitrat behöver tillstånd.</p> <p>- För vår del ser vi inga nackdelar med tillstånd, tvärtom det skulle öka tryggheten för oss.</p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer