”PRV:s miss kostade mig 800 000 kronor”

2012-08-30 07:00  
Svenning Ericsson utvecklade en ny ventilstyrning. Men patentet blev värdelöst- trots att PRV kontrollerat det. Foto: Sören Håkanlind, PRV

Närmare 800 000 kronor satsade uppfinnaren Svenning Ericsson på att utveckla och patentera sin nya idé. Men patentet visade sig vara värdelöst, trots att han hade betalat PRV för att kontrollera att idén var unik. Nu inför PRV en varningstext på sin hemsida.

Uppfinnaren Svenning Ericsson i Göteborg har i många år arbetat med kylteknik. För sju år sedan började han utveckla ett system med en ny ventilstyrning som kunde sänka energiförbrukningen i luftkonditioneringssystem och värmepumpar.

2006 lämnade han in en patentansökan till Patent- och registreringsverket, PRV. Eftersom han såg en stor internationell potential valde han att göra en så kallad PCT-ansökan som gör det enklare att söka patent över hela världen.

PRV granskade ansökningen och hittade inget som visade att tekniken var känd sedan tidigare.

– Jag gick då vidare och har satsat 330 000 kronor på att söka patent i Europa, USA, Kina, Ryssland, Kanada, Indien, Korea och Japan, säger Svenning Ericsson.

Samtidigt fortsatte han att utveckla tekniken och startade ett företag för att sälja in den till kylindustrin.

Men i januari i år fick han ett brev som slog ner som en bomb. En granskning av det japanska patentverket visade att de japanska företagen Mitsubishi Electric och Hitachi redan på 1980-talet ansökt om patent på samma styrteknik.

– De blir så kallade dräpare. Mina patent visade sig plötsligt vara värdelösa, säger Svenning Ericsson.

Han vände sig till PRV för att få ersättning på de närmare 800 000 kronor som han lagt ner på patent- och utvecklingskostnader eftersom han ansåg att deras nyhetsgranskning varit bristfällig.

– Jag förutsatte att jag skulle få ersätt­ning. Det är en extrem fadäs.

Men någon ersättning kunde han inte få, enligt PRV. De japanska patent­ansökningarna fanns inte översatta till engelska.

– Det finns alltid en osäkerhet vid granskningen av en patentansökan. Ett stort problem är att vi inte kan läsa patentdokumentation på asiatiska språk. Att inte heller det europeiska eller det amerikanska patentverket hittade dokumenten vid sina granskningar visar att de var mycket svåra att upptäcka, säger Herman Phalén, processchef på PRV.

Svenning Ericsson vände sig till justitiekanslern, JK, som utredde fallet och kom fram till att PRV:s nyhetsgranskning inte varit bristfällig. PRV hade följt sina interna instruktioner och var inte skyldig att betala något skadestånd, enligt JK.

PRV har dock efter det inträffade tagit initiativ till att införa en varningstext på sin hemsida där det ska framgå vilka begränsningar som finns vid granskningen och beviljandet av patent.

Någon sådan varning fick aldrig Svenning Ericsson ta del av.

– Nej, jag förlitade mig på att PRV utfört ett korrekt arbete. I granskningsrapporten står det att den japans­ka patentdatabasen omfattats av sökningen.

Nu vet han inte vad som kommer att hända med tekniken och hans företag.

– En möjlighet är att försöka revidera patentet, men att göra det i varje enskilt land kostar flera hundra tusen. Ett annat alternativ är att driva fallet vidare i domstol men jag har ingen försäkring som täcker domstolskostnaderna om jag förlorar, säger Svenning Ericsson.

Så mycket kostar patent på olika nivåer

Svenskt patent

  • Kostnad cirka 100 000–120 000 kronor.

  • Patentet gäller bara i Sverige. Största kostnaden är för patentombud, som bland annat skriver ansökan.

Patent i Europa via Europeiska patentverket

  • Kostnad cirka 400 000–800 000 kronor.

Patent i Sverige samt i ytterligare sex europeiska länder.

  • Bara översättningskostnaderna beräknas till cirka 200 000 ­kronor.

Patent i flera ­världsdelar via PCT

  • Kostnad cirka 800 000–1 200 000 kronor.

  • Patent i USA, Kina, ­Japan samt ytterligare sex länder utöver Sverige. Höga kostnader för patent­ombud, översättningar och årsavgifter.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt