Protesforskare anmäls för misstänkt oredlighet av Chalmers

2022-09-27 15:26  
Protesen förankras direkt i skelettet med så kallad osseointegration. Foto: Integrum

En tankestyrd protes utmålades som en framgång. Men att en av försökspatienterna varit nära att dö nämndes inte. Nu anmäls en av forskarna för misstänkt oredlighet.

En armprotes som styrs med tankekraft – och dessutom är utvecklad i Sverige. I en fallstudie publicerad 2020 beskrevs försöket som lyckat, men viktig information hade utlämnats, avslöjade Forskning och Framsteg nyligen.

Drabbades av sepsis

I fallstudien skrev forskarna att ingen av de fyra försöksdeltagarna drabbats av några allvarliga komplikationer. Men påståendet gällde bara tre av de fyra testpatienterna.

Läs mer: Forskare förteg svåra komplikationer av protes

Den fjärde, som enligt forskarna hade hoppat av utvärderingen, drabbades av livshotande skador. 

– Jag fick sepsis och det skriver de ingenting om. De följde upp mig. Tills det gick åt helvete, säger patienten till Forskning och Framsteg, och förnekar att han lämnat studien. 

Chalmers startar intern utredning

Nu har en av forskarna anmälts för misstänkt oredlighet till den statliga nämnden Npof, nämnden för prövning av oredlighet i forskning. Anmälan är undertecknad Stefan Bengtsson, rektor för Chalmers tekniska högskola, skriver Dagens Medicin. Chalmers har också startat en intern utredning.

Läs mer: Lovande försök med ny Crispr-teknik kan föra cancerforskning framåt

Forskaren som blivit anmäld ger sin syn på saken i ett mejl till Dagens Medicin, och skriver att det är bra att undersökningen görs för “att undanröja anklagelserna”.

”Vi har bevis som visar att den fjärde patienten aldrig omfattades av artikeln [...], även innan patienten fått komplikationer. Vi har följt alla regler i denna forskning och allt har blivit rapporterat, skriver forskaren till tidningen.

Forskare: Skadorna ha redovisats

En av forskarna bakom artikeln i den vetenskapliga tidskriften, Rickard Brånemark, har tidigare beklagat att komplikationerna utelämnades ur rapporten. Den vetenskapliga artikeln håller nu på att uppdateras, säger han till Dagens Medicin.

Komplikationerna som den fjärde patienten råkade ut för har inte dolts med avsikt, framhåller Rickard Brånemark. De har redovisats på flera vetenskapliga konferenser och patienten kommer också att finnas med i en bredare rapport om 16 patienter som ännu inte är färdig.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer