Proteinforskare gör ny lysande upptäckt

2009-02-17 23:00  
En blomma ritad i en odlingsskål med det nya fluorescerande proteinerna. Foto: Olle Israels?son

Ljusstarkare, tåligare och stabilare. En nyupptäckt typ av proteiner har bättre egenskaper än det fluorescerande protein som i december belönades med Nobelpriset i kemi.

Proteinet gfp (grönt fluorescerande protein), vars upptäckare fick Nobelpriset i kemi förra året, är ett av bioteknikens viktigaste verktyg när det gäller att följa hur proteiner beter sig i levande celler. Det kan handla om allt från hur nervceller växer i hjärnan till att se om cancerceller överlevt en cellgiftsbehandling.

Nu har den svenska forskaren Olle Israelsson upptäckt en ny grupp av proteiner som kan fluorescera i flera färger, och som är tåligare än de hittills kända.

-?Det var när jag studerade lansettfisk, som är en av de närmsta släktingarna till ryggradsdjuren, som jag hittade fluorescerande celler, säger Olle Israelsson, som då arbetade vid Uppsala universitet.

Närmare studier visade att proteinet som fick cellerna att lysa hade stora likheter med gfp, bara det att de var snäppet bättre.

Förutom att de kan skicka ut ljus i färger från grönt till rött, är de stabilare och tål många fler kemikalier.

-?Det innebär att man kan studera olika processer i vävnad i mycket högre upplösning än vad man kunnat tidigare, säger Olle Israelsson.

De nyupptäckta proteinerna har nu patenterats och Olle Israelsson har fått anställning på Karolinska institutet. Här ska han forska vidare på nya tillämpningar av sin lysande upptäckt.

-?Den tjänsten kan jag nog tacka Nobelpriset för, säger han.

Samtidigt söker samarbetspartnern Innoventus, som kommersialiserar projekt från forskare inom det biovetenskapliga området, företag som kan få ut produkten på marknaden.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Proteiner GFP

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer