Professorn brinner för nanoteknikens möjligheter

2015-08-10 05:00  

Aha-upplevelser om nanoteknikens möjligheter. Det väntar lyssnarna när Maria Strömme sommarpratar i radion den 11 augusti.

Maria Strömme är professor i nanoteknik, ett av de hetaste teknikområdena, och syns ofta i massmedia. Nyligen utsågs hon av Ny Teknik till Sveriges femte mest inflytelserika kvinnliga ingenjör.

Hon blev professor som 34-åring och var då den yngsta professorn i ett teknikämne. I dag är Maria Strömme 45 år och fascineras fortfarande av områdets möjligheter.

- Så länge mänskligheten har funnits har vi utnyttjat material för de egenskaper som naturen gett dem, till exempel cellulosa från träd. Nu plötsligt, i vår generation, börjar vi kunna lägga till nya egenskaper. Vi kan specialanpassa material efter våra behov, säger hon.

Nanoteknik handlar om att ändra ett materials struktur på nanonivå så att det får önskade egenskaper på makronivå. Det öppnar stora möjligheter. På en svajig mobiltelefon från Lofoten i norra Norge, där Maria Strömme är uppväxt, berättar hon om de konkreta exempel hon ser:

- Det kan handla om att injicera nanomaterial i kroppen för att få den att själv börja bygga brosk och laga sig själv, eller att bota cancer eller om att ta fram mer hållbara system för energiinfångning och energilagring.

Fler exempel ska hon leverera i sitt sommarprat i P1 den 11 augusti. Programmet kommer att handla om hur nanoteknik kan ändra vårt sätt att leva.

- Jag ska berätta om var forskningsfronten ligger och vilka problem i vardagen som är intressanta att lösa med nanoteknik. Mitt mål är att ge lyssnaren aha-upplevelser. Men jag ska inte hålla en 1,5 timme lång föreläsning, jag ska också prata om några unika upplevelser jag har haft som forskare och hur jag ser på tid och effektivitet, säger hon.

Samtidigt som det finns stora möjligheter med nanoteknik lyfter många fram risker med partiklar av nanostorlek. Dessa risker är i många fall okända. Maria Strömme tycker att det är bra att det förs en riskdebatt, men anser att den är snedvriden eftersom nanopartiklar bara utgör en liten del av de nanomaterial som man jobbar med inom nanotekniken.

- Det är viktigt att hitta verktyg för att utvärdera risker med nanopartiklar, men en stor del av nanotekniken handlar om nanostrukturerade material, stora ”bulkiga” material med skräddarsydda porsystem och ytor. För den typen av material är riskdebatten som förs om nanopartiklar inte relevant, säger hon.

Den här snedvridningen tror hon kan leda till att möjligheterna med nanotekniken hamnar i skymundan och att viktiga satsningar inom området därmed uteblir.

Men hon är också mån om att en ny lagstiftning som reglerar användningen av nanopartiklar snabbt ska komma på plats. Dagens lagstiftning är inte anpassad för dessa, eftersom den graderar risker utifrån från mängd och koncentration. För nanopartiklar gäller i stället att en och samma kemisk sammansättning kan ha olika effekter på människokroppen beroende på vilken storlek och form partiklarna har.

- Det jobbas febrilt för att ta fram verktyg för att avgöra i vilka koncentrationer olika nanopartiklar har effekter på människa och miljö. Vi som jobbar med nanoteknik vill att det ska gå fort. Vi vill absolut inte att det ska komma ut något som är farligt på marknaden för då kan politikerna bli rädda för att satsa på denna oerhört viktiga teknik, säger hon.

När Ny Teknik nyligen rankade Sveriges 30 mest inflytelserika kvinnliga ingenjörer hamnade Maria Strömme på femte plats.

- Det var jätteroligt. Jag tycker att det är bra att ni gör den här listan. Det visar hur mycket olika saker en ingenjör kan hålla på med. Och för tjejer på tekniska utbildningar är den ett jättebra stöd, säger hon.

Själv läste Maria Strömme teknisk fysik i Uppsala och tog examen 1994. Matte och fysik var hennes favoritämnen och hon tyckte att en civilingenjörsutbildning skulle ge henne mest möjligheter i framtiden. En överväldigande majoritet av kursarna var män.

- Vi var väl två kvinnor av 110 typ. Just på teknisk fysik i Uppsala var det väldigt magert med kvinnor.

Hur har du upplevt att vara kvinna i ett manligt fält?

- Jag reflekterar inte så mycket över det. Det är inte bra att det ser ut så men jag känner mig inte obekväm, jag tycker att det är kul att jobba både med killar och tjejer, säger hon.

Maria Strömme har varit med och startat flera företag med koppling till hennes forskning. Ett av dessa är Disruptive Materials, som grundades efter att forskarna av misstag hade upptäckt ett nytt material med enorm fuktuppsugande förmåga. Materialet kallas för Upsalite och finns nu på marknaden.

- Vi är mitt uppe i processen att skala upp produktionen, men redan nu tillverkar vi materialet i tillräckligt stor skala för att sälja det för utvärdering till olika kunder. Till exempel Munters som tillverkar torkfläktar och diskmaskinstillverkaren Asko tittar på hur materialet kan användas i deras produkter, berättar hon.

Maria Strömme har också deltagit i utvecklingen av ett snabbtest som kan detektera bakterier, virus eller arvsanlag med hjälp av magnetiska nanopartiklar. Hon hoppas att det snart kan finnas en sådan produkt på marknaden.

- Det handlar om att läsa ut om det man letar efter finns i ett prov och vi har visat att vårt test funkar. Men man behöver ha bra provpreparering också och där samarbetar vi i två nationella projekt och hoppas att det ska gå fort att sätta ihop det till något bra, säger hon.

Det största forskningsområdet i hennes grupp handlar om att utveckla miljövänliga batterier av bland annat cellulosa från alger. Tanken är att sådana batterier ska kunna integreras i olika produkter, till exempel tapeter eller kläder.

- Vi har identifierat några applikationer som skulle kunna fungera och nu söker vi en industriell partner som skulle kunna tillverka batteriet i de applikationerna, säger Maria Strömme.

Exakt vilka applikationer det rör sig om avslöjar hon inte, men berättar att det inte handlar om tapeter som kan lagra energi. Än.

Maria Strömme

Ålder: 45 år.

Bor: I villa i Uppsala.

Familj: Maken Tomas och barnen Adam, 18 år, Märta, 15 år, och Vera, 12 år.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik vid Uppsala universitet. Tog examen 1994.

Fritidsintressen: Att umgås med familjen och att träna, framför allt löpträning och styrketräning. Maria Strömme sprang ett maraton för första gången i våras.

Linda Nohrstedt

Mer om: Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer