”Problemet med matsvinn går att lösa”

2016-12-09 15:52  
Kavita Shukla, vd på Fenugreen, har gjort en uppmärksammad innovationsresa. På fredagen besökte hon ett Nobelevent om framtidens mat. Foto: Niklas Elmehed, Nobel Media

”Problemet med matsvinn går att lösa inom vår livstid” säger Kavita Shukla, prisad ung innovatör. På fredagen besökte hon ett Nobelevent om framtidens mat.

Kavita Shukla har uppmärksammats som en av världens främsta unga innovatörer inom livsmedelsindustrin. På fredagen deltog hon i Nobeleventet ”The future of food”, en vetenskapskonferens där en rad tidigare Nobelpristagare mötte experter inom mat, klimat och miljö.

Johan Rockström från Stockholm Resilience Centre och professor i miljövetenskap slog an tonen när han i början av konferensen betonade att frågan om vad vi äter, hur vi producerar det och distribuerar det måste bli en stor fråga för vetenskapen: ”Maten måste in i vetenskapen”.

Bland deltagarna fanns fredspristagaren Muhammad Yunus, som utvecklat system för mikrokrediter, förra årets ekonomipristagare Angus Deaton, som har forskat om konsumtion och fattigdom, och fysikpristagaren 1997, Steven Chu.

Kavita Shukla, vd på Fenugreen, har gjort en uppmärksammad innovationsresa med sin produkt Fresh paper, som hon har patent på. Idén fick hon redan som tolvåring på besök hos sin mormor i Indien, och nu finns den spridd över stora delar av världen.

Fresh paper är ett komposterbart pappersark, behandlat med utvalda örter och kryddor som hämmar bakterietillväxt och mögel, och ska hålla frukt och grönsaker färska två till fyra gånger längre än i vanliga fall. Produkten lanserades för fyra år sedan, och i höstas kom en produkt som håller bröd färskt längre.

– Från början var målet att det skulle bli en produkt för människor i utvecklingsländer. Jag visste från Indien hur svårt det kan vara att hålla maten färsk om man inte har tillgång till elektricitet, säger Kavita Shukla när Ny Teknik får en intervju.

Men hennes försök att få ut sin produkt som en välgörenhetsverksamhet i utvecklingsländer stötte på stora hinder. Det var inte förrän hon började sälja produkten vid ett bord i sin lokala matbutik som det tog fart. Kavita Shuklas familj kommer från Indien, men flyttade till USA när hon var barn.

– Så jag gick från att ha en idé om en stor välgörenhetsverksamhet till något som folk på min egen gata ville ha. Det var då jag insåg att problemet med matsvinn är lika stor i USA som i utvecklingsländer, det är ett globalt problem.

Så småningom spreds produkten, och används nu av odlare och privatpersoner i flera delar av världen. Nu har Fenugreen en avdelning för forskning och utveckling, och planerar produkter för att minska matsvinn även för till exempel ost och skaldjur. Huvudidén är att det ska vara produkter som är billiga att tillverka och köpa, som är återvinningsbara och som är enkla att använda.

Att minska matsvinnet är ett sätt att bekämpa både matbrist, fattigdom och klimatproblem. Kavita Shukla ser många saker inom det område som hon arbetar som kan bidra till den kampen.

– Det finns mycket utrymme för förbättringar i livsmedelsindustrin. Bara en sådan sak som hur vi förpackar maten. Jag tror att man ska tänka lokalt, och vara kreativ i det lokala samhället för att hitta lösningar. Små lösningar kan få en stor betydelse. Jag tror att problemet med matsvinn går att lösa inom vår livstid, säger hon.

– Jag hoppas att entreprenörer över hela världen börjar tänka väldigt lokalt.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer