Prispress på europapatent

2010-06-30 10:42  

Det är tio gånger dyrare att ta patent i Europa än i USA. Nu vill EUs kommissionär för den inre marknaden sänka priset drastiskt.

Att söka patent som gäller inom europeiska unionen kan kosta 20000 euro. Merparten av kostnaden faller på översättningen, eftersom kravet är att patentet är formulerat på varje lands språk.

I USA kostar en patentansökan motsvarande 1850 euro.

Tidningen Handelsblatt skriver att EUs kommissionär för den inre marknaden, Michael Barnier, nu tänker driva frågan om ett förenklat patentförfarande.

Han vill att det räcker att patentet publiceras på ett av de tre språken engelska, franska eller tyska. Patentansökan måste dock författas på alla tre språken.

När Barnier tar upp frågan i morgon hoppas han att ingen medlemsstat kommer att sätta sig på tvären. Det skulle skada konkurrenskraften för europeiska forskning och utveckling, hävdar Michael Barnier.

Håkan Abrahamson

Mer om: FoU Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer