Priskrig på dna-tester sänker isländsk pionjär

2008-11-06 14:08  
Varje människa har 23 kromosompar. Foto: 23andMe

Det isländska dna-företaget Decode Genetics har problem efter att den amerikanska konkurrenten 23andMe nästan halverat priset på dna-tester. 23andMe backas upp av Google.

Affärsvärlden rapporterar i dag på sin nyhetssajt attDecode Genetecs riskerar att bli utkastat från Nasdaqbörsen efter att börsvärdet fallit kraftigt och nu är för lågt för att motivera en plats på Nasdaq.

Decodes aktiekurs stod som högst sommaren 2000 med 25 dollar per aktie. Nu är den nere i 0,43 dollar.

När Ny Tekniks reporter Marie Alpman i vintras gjorde en dna-test på sig själv och publicerade en artikel om sitt äventyr i Ny Teknik den 6 februari kostade testet från Decode nästan 6000 kronor.

Efter det har Kalifornienföretaget 23andMe dumpat priset med hälften – till 399 dollar eller strax under 3000 kronor.

23andMe har startats av Anne Wojcicki och Linda Avey. Ann Wojcicki är gift med en av internetjätten Googles grundare, Sergey Brin, och 23andMe har fått in Google som aktieägare.

Beskedet om att isländska Decode har problem med både lönsamhet, aktiekurs och börsnotering, kommer samtidigt som tidningen Time Magazine utnämner den här typen av dna-tester som årets bästa innovation.

Av de 50 bästa innovationerna under 2008 lägger ”The Retail DNA Test” beslag på förstaplatsen. Time intervjuar Anne Wojcicki.Läs Time-artikeln här.

Under 2008 har flera företag startats inom det här området, bland annat svenska DNA Guide.

Men affärer med dna-tester per post har väckt internationell kritik.

Niklas Juth, lektor i bioetik vid Karolinska institutet, anser till exempel att gentester alltid bör säljas genom vården.

- De bör inte säljas direkt till allmänheten, sade han till Ny Tekniks Marie Alpman i samband med att hon redogjorde för sin egen dna-test.

Se den artikeln här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: DNA DNA-analys

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer