Innovation

Pressar fram superpotatis med snabbanalys

Amylopektinpotatis Foto: Fraunhoferinstitutet

Med hjälp av precisionsodling har tyska forskare tagit fram en industripotatis som bara innehåller stärkelsen amylopektin utan att använda genmodifiering.

Publicerad

Potatis innehåller de både stärkelsesorterna amylopektin och amylos. Amylopektin är användbart i livsmedelsindustri, liksom i pappers- och textilindustrin. Att ta fram en sort som enbart innehåller amylopektin står därför på industrins önskelista. Sådana sorter har också tagits fram med genmodifiering, exempelvis i Sverige.

Men Tysklands största tillverkare av potatisstärkelse, Emslandgruppen, valde att låta forskare vid Fraunhoferinstitutet för molekylärbiologi använda Tillingmetoden, en metod att öka farten i evolutionen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här