Poliskameror i nytt forskningsprojekt

2017-10-12 07:11  
Poliser med hjälm, GoPro kamera, skyddsglasögon och hörselkåpor. Foto: TT

Fler poliser ska utrustas med kroppskameror med syftet att förebygga brottslighet. Kamerorna anses viktiga för att kunna samla in bevismaterial i många situationer.

I ett nytt forskningsprojekt vid Göteborgs universitet ska konsekvenserna av kameraanvändningen för polisens arbete undersökas, enligt ett pressmeddelande.

Kroppskameror användes i dag av polisen främst i samband med situationer med en risk för upplopp som högriskmatcher i fotboll och vid demonstrationer. Exempelvis vid nazistdemonstrationen i Göteborg använde polisen kameror.

"Å ena sidan beskrivs denna teknologianvändning som ett verktyg som kommer att förbättra rättssäkerheten och allmänhetens förtroende för polisen, å andra sidan uttrycks oro över aspekter kopplade till övervakning och integritet", säger Marie Eneman, forskare i informatik, i en kommentar.

Forskningsprojektet inleds i januari 2018 och ska pågå i tre år.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt