Polisen använder släktforskning i utredning

2019-01-30 12:01  
Foto: AP Photo/Peter Dejong/TT

Polisen tänker ta hjälp av en expert på släktforskning för att identifiera en man som hittades mördad i Ekeby utanför Helsingborg 2003.

Mannens dna-profil kommer först att skickas till ett släktforskningsregister i USA och utifrån eventuell matchning mot någon där ska släktforskningsexperten söka vidare, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Det är första gången det används i Sverige, säger Bo Lundqvist, chef för polisens grupp för kalla fall i region Syd, till tv-stationen.

Den oidentifierade mannen hade legat i ett skogsparti i Ekeby under lång tid när han hittades. Polisen misstänker att han kommer från östra Europa, dels på grund av hur hans tandlagningar ser ut och dels på grund av de smycken av kroatiskt ursprung han hade på sig. Tanken är att via släktforskningsregister kunna hitta någon avlägsen släkting och sedan låta släktforskningsexperten söka vidare.

Mer om: DNA Polisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer