Pojkar kopierade omstridd medicin

2016-12-01 17:00  
Foto: Pixabay

Skolelever lyckades framställa medicinens aktiva substans med hjälp av Wikipedia.

Att ett amerikanskt läkemedelsföretag plötsligt beslutade att höja priset på en medicin för bland andra aidspatienter med över 5 000 procent gjorde några australiska skolelever upprörda. Så upprörda, att de beslutade sig för att själva producera den aktiva substansen för en betydligt mindre kostnad, för att visa på orimligheten med prisökningen.

Med hjälp av en kemist från universitetet i Sydney, en Wikipedia-beskrivning av molekylen och en startbudget på 20 dollar har de lyckats tillverka en mängd av den aktiva substansen som vore värd över 100 000 dollar, om man utgår från läkemedelsbolagets prissättning.

Till följd av de kraftiga protesterna efter prisökningen förra året har företaget Turing Pharmaceuticals beslutat att halvera priset på läkemedlet för sjukhus. Läkemedlet används för att behandla en infektion som kallas toxoplasmos, som framförallt drabbar människor med försvagat immunförsvar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL