Plåstret som övervakar din hälsa

2014-04-07 08:37  

Ett nytt sensorplåster övervakar hälsa och skickar det vidare trådlöst. Plåstret är flexibelt och innehåller komponenter som vem som helst kan få tag i.

Det nya sensorplåstret är utvecklat av ingenjörer vid Illinois och Northwestern university i USA. Plåstret sätts på armen likt en gnugg-tatuering och är byggt för att kunna följa huden när personen rör på sig. Sensorn skickar mätdata till en mobiltelefon som den är uppkopplad mot. Enligt forskarna som konstruerat tekniken kan det innebära en revolution för att utföra EEG och EKG i vardagen.

- Vi har designat produkten för att övervaka människors hälsa 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, utan att påverka de dagliga aktiviteterna. Den är mjuk som huden och följer med i rörelserna samtidigt som den kan ha igång flera övervakningsfunktioner samtidigt. Det viktiga är att den får energi trådlöst från en fristående kraftkälla och att den kan skicka data av hög kvalité direkt in i datorn, i realtid, säger Yonggand Huang, professor vid Northwestern University.

När forskarna har jämfört sin teknik med konventionellt ekg och eeg har den visat sig ligga på samma höga nivå samtidigt som patienterna finner den mer behaglig. Enligt dem är bekvämlighet en viktig faktor för att kunna göra mätningar under en längre tid, särskilt när en person ska testas under stress eller när den sover.

Den största utmaningen uppges ha varit att de olika komponenterna inte töjs ut när skinnet töjs ut. Därför är ledningstrådarna i plåstret veckade i mönster som gör att de kan töjas ut utan att påverka någon komponent.

- Det finns mycket värde i att bygga på det här sättet. Vi använder komponenter som är billiga och enkla att få ta i. Det gör att utvecklingen går mycket snabbt, säger John Rogers vid University of Illinois.

Han tror att den här typen av teknik kommer att innebära att det blir lättare att göra mätningar samtidigt som man tränar.

- När du använder ett klockliknande mätinstrument kommer din kropp inte vara särskilt sammanvävd med elektroniken. Med våra sensorer kan du enkelt få bra mätningar på många delar av kroppen samtidigt. Själva datakvalitén blir också mycket bättre, säger han.

Forskarna tror även att deras sensorer kommer att leda till att sjukdomar upptäcks innan några symptom brutit ut, exempelvis Parkinsons sjukdom.

Forskningen publicerades i det senaste numret av Science.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer