Plåstret lossnar lätt med lampan

2008-10-07 23:00  

Lys på plåstret och det lossnar snabbt och smärtfritt. Hemligheten ligger i ett lim som kan göra livet lättare för patienter med besvärliga sår, och även för vanliga hemmaplåstrare.

Att ta loss plåster kan vara obehagligt. Har man kroniska sår eller stomipåse är det ofta direkt smärtsamt. Nystartade Lumina Adhesives i Göteborg löser problemet med en ny typ av lim, eller adhesiv på branschjargong.

-?Det unika är att det förlorar sin häftförmåga av vanligt ljus. Då går det lätt att ta loss plåster utan att skada känslig hud, säger Daniel Jacobsson, som är en av de två grundarna.

Tanken är att plåstret ska täckas av en ljuskyddande film som skalas av för att släppa in ljus när man vill ta bort plåstret. Vid Ny Tekniks besök saknas den filmen, så vi släcker ner rummet för att testa en tejpremsa med det patenterade klistret.

Jodå, tejpen sitter stadigt på handryggen, hårdare än ett vanligt plåster. När en liten lysdiodslampa riktas mot ytan så släpper det. Utan klet.

-?Det gör varken ont eller drar upp sår som vanliga plåster kan göra, säger vd Stefan Svahn, som är den andra grundaren.

Tekniken kommer ursprungligen från ett brittiskt medicinteknikbolag. Nu vidareutvecklas det av Lumina som startades 2007 på Chalmers entreprenörsskola. Härom veckan sände man in en ny patentansökan. Mats Tunius, doktor i ytkemi och ansvarig för Luminas utveckling, har lyckats få limmet att släppa snabbare och effektivare. Nu tar det upp till fem minuter under en glödlampa innan limmet släpper. Eller mindre än tio sekunder under en blå lysdiodslampa.

Vad limmet kommer att kosta avslöjas inte, men enligt företaget ska tillverkningen inte bli speciellt mycket dyrare än vanligt lim.

-?Det finns ett stort intresse för tekniken, och vi för diskussioner med flera medicinteknikbolag, säger Stefan Svahn.

Man skissar på samutvecklingsprojekt, men ska även ta egna plåsterprodukter till marknaden inom 18 månader.

På sikt ser företaget många tänkbara tillämpningar, som att tejpa fast axelbandslösa behåar och fästa affischer utan att skada tapeten.

Men först måste företaget ta in ett antal riskmiljoner.

-?Vi märker att det är kärva ekonomiska tider, men det är absolut inte omöjligt, säger Daniel Jacobsson.

Storas lim styrs av ström

Lumina är inte ensamt om lim som släpper taget.

Stora Enso har utvecklat ett lim som styrs elektriskt.

Företaget lanserade i början av året ett laminat som består av två tunna aluminiumfolier med ett tunt limlager emellan. Klistret sitter stenhårt tills det utsätts för en liten strömpuls.

Då släpper det greppet direkt.

–?Vid årsskiftet hoppas vi att en förpackning med laminatet ska börja säljas till konsumenter, säger Kieron Loy på Stora Enso.

På så vis kan exempelvis mobiltelefoner skyddas mot snatteri. Förpackningen är mycket svår att öppna innan den har ”låsts upp” i kassan. Det finns andra exempel på limmer som aktiveras av värme eller uv-ljus.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer