Plast kan återvinnas med mindre energi 

2021-01-11 15:24  

Det krävs höga temperaturer för att återvinna plast. Nu har forskare tagit fram en katalysator som öppnar för en mer energisnål process. 

Plast kan förvara allsköns kemikalier utan att materialet i behållaren påverkas. Tyvärr innebär denna positiva egenskap också att förpackningar av plast är svåra att bryta ner.

För att återvinna materialen kräver den kemiska reaktionen temperaturer på 300–900 °C. 

En sänkning av gradtalet skulle innebära stora energivinster på global nivå. Nu har forskare i Japan utvecklat en ny typ av katalysator som gör det möjligt att bryta ner plast vid lägre temperaturer. Det skriver Osaka City University på sin hemsida.

Återvinner plast vid 200 grader

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Tohoku University och Osaka City University. Deras mest effektiva lösning var att kombinera det metalliska grundämnet rutenium med ceriumoxid (cerium är en sällsynt jordartsmetall). Då kunde katalysatorn återvinna olefinplast vid en temperatur på bara 200 °C. 

– Vi förväntar oss att det här katalysatorsystemet inte bara ska bidra till att minska mängden plastavfall, utan även bidra till användningen av plastavfall som en råvara för att framställa kemikalier, säger Masazumi Tamura vid OCU, huvudförfattare till den studie som är publicerad i Applied Catalyst B: Environmental.

Med sin nya katalysator tog forskarna hand om en hög med plastpåsar tillsammans med annat blandat plastskräp. De lyckades omvandla cirka 92 procent av massan till användbara material, däribland 15 procent vax. De använde 77 procent av materialet till att skapa flytande bränsle. 

John Edgren

Mer om: Plastmaterial

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer