Planet lik jorden funnen

2007-04-25 09:12  
Illustration av den nya planeten och den röda dvärgen. Bild: Euorpean Southern Observatory

Drygt 20 ljusår bort från jorden finns planeten 581c, en planet som har klimat och förutsättningar att vara bebolig.

Planeten kretsar kring den röda dvärgen Gliese 581, en stjärna betydligt lättare och kallare än vår sol.

- Det som gör planeten speciell är att den befinner sig på rätt avstånd från röddvärgen. Temperaturen gör att flytande vatten kan existera på planetens yta, säger Nikolai Piskunov, professor i observationell astrofysik vid Uppsala universitet till nyhetsbyrån TT.

- Dessutom är detta den första planeten som har en tyngdkraft och temperatur som passar för att kunna upprätthålla biologiska processer.

Temperaturen tros ligga någonstans mellan 0 och 40 grader Celsius och enligt modeller är planeten antingen stenig eller täckt av oceaner.

Det är franska och portugisiska astronomer vid European Southern Observatory (ESO) i Tyskland som gjort upptäckten med hjälp av ett av världens mest avancerade teleskop placerat i Atacamaöknen i Chile.

Planeten är den minsta och mest jordlika planet man hittills hittat. Den är en och en halv gånger så stor som jorden och väger fem gånger så mycket. Planeten tar 13 dygn på sig för att cirkulera runt den röda dvärgen på en omloppsbana som är 14 gånger närmre dvärgen än vad jordens bana är runt solen.

För drygt två år sedan hittade forskarna en betydligt större planet, i storleksordning som Neptunus, som också kretsar runt den röda dvärgen. Redan då fick man en glimt av den nu upptäckta planeten och nu letar man efter bevis för en tredje planet i området.

Den nyupptäckta planeten kommer att bli ett viktigt mål för framtida rymdprojekt för att hitta utomjordiskt liv i rymden.

Sofie Pehrsson

Mer om: ESO

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer