Planerar borrhål till manteln

2012-10-08 15:58  

Planer på att borra sig ner till manteln, genom jordskorpan, med fartyget Chikyu, tar fastare former.

I april nästa år samlas forskare i Tokyo för att besluta om att gå vidare med projektet att borra sig ner till jordmanteln.

Det måste göras där jordskorpan är som tunnast, bara 5 km, vilket den är på vissa ställen under havet. På land kan jordskorpan vara så tjock som 60 km.

Det borrfartyg som kommer i fråga är japanska Chikyu, som kan borra på max 2500 meters vattendjup till ett djup av närmare 7000 meter.

Kostnaden för ett sådant borrprojekt beräknas till omkring 1 miljard dollar. Då behöver Chikyu användas i tre, fyra år. Det vetenskapliga värdet bedöms vara lika viktigt för geologer som en marsexpedition är för rymdfysiker, hävdar forskaren Jan Behrmann vid Helmholtz-Centrum för havsforskning i Kiel.

- Tryck, temperatur och de kemiska förhållandena i manteln är okända för oss, säger Behrmann.

Rekordet för undervattensborrning ligger på 2200 meter, och innehas av Chikyu. På land har betydligt djupare hål borrats, men de saknar vetenskapligt värde för mantelforskare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer