Pingvindräkt höjer farten i badet

2011-04-13 15:39  
Simdräkten är starkt hydrofob. Foto: Hohensteininstitutet

Med en yta som är lika vattenavstötande som pingvinernas fjädrar ger en ny simbaddräkt chans till nya simrekord.

Genom att belägga ultralätta textilier med en nanobaserad färg får man mycket små luftbubblor att fastna mellan fibrerna och bilda en tunn luftkudde mot vattnet när materialet används som simdräkt.

Den mycket tunna luftkudden minskar motståndet i vattnet, en princip som många vattenfåglar använder, exempelvis pingvinen.

Materialet har tagits fram av Sarah Ziem, själv tävlingssimmerska och student vid högskolan i Reutlingen, i samband med hennes examensarbete.

Vid tester som gjorts hos Hohensteininstitutet har Sarah Ziem uttryckt stor tillfredsställelse - resultatet har överträffat förväntningarna.

Vid de praktiska prov i bassäng som Sarah Ziem gjort visar sig baddräkten helt torr även efter lång tids användning.

Under utvecklingsarbetet har forskarna varit noga med att följa de regler för high-techbaddräkter som internationella simfederationen Fina satte upp förra året. Då förbjöds vissa dräkter med vilka simmare hade satt nya rekord. Fina satte upp regler för hur stor del av kroppen som fick täckas och hur tjock simdräkten fick vara.

De närmaste månaderna ska materialet vidareutvecklas och Hohensteinforskarna hoppas att simdräkter av det nya materialet kan finnas på marknaden till de olympiska spelen 2012.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer