Pigmentet gör kärran osynlig

2009-09-08 23:00  
Grafik: Ingemar Franzén

Skräddarsydda sjok av ett nytt supermaterial ska göra stridsvagnar osynliga för kameror som spanar i nya frekvensområden. Ett färgpigment som utvecklats i Försvarsmaktens nanoteknikprogram har en nyckelroll.

Den tiden är förbi när det räckte med grön färg för att gömma en stridsvagn eller lastbil i ett skogsbryn.

Nya typer av kameror registrerar strålning i nya frekvensområden och pekar obönhörligen ut föremål som dolts av mänsklig hand. Resultatet är bilder där fordonen lyser likt glödlampor.

För sex år sedan gick startskottet för försvarsprojektet som skulle hitta en lösning på problemet. Målet var ett kamouflageskydd för markfordon som fungerar för allt från synligt ljus till radarvågor.

Projektet ingick i Försvarsmaktens satsning på nya material, där 100 miljoner kronor skulle sätta fart på svensk nanoteknikforskning.

För att hitta en snabb lösning lät försvaret forskare vid olika företag och universitet ta sig an olika frekvensområden. Ytkemiska institutet i Stockholm fick det synliga ljuset och ljuset i det så kallade NIR (nära infraröda) -området på sin lott. Det senare är osynligt för våra ögon, men finns i solljuset.

Resultatet blev en ny sorts sfäriska pigmentkorn, där en typ av pigment bakas in i ett annat. Ytterhöljet på sfären reflekterar det synliga ljuset, medan de inbakade pigmentkornen reflekterar ljuset i NIR-området. Reflektionen följer samma kurva som naturens egna gröna pigment, klorofyll.

-?Vi tillverkar redan kilovis av pigmentet i labbet, och tekniken är lätt att skala upp till industriell skala, säger Peter Alberius, vd på Ytkemiska institutet, YKI.

Pigmentet ska ligga överst i ett gummiliknande treskiktsmaterial som klistras på fordonet som ska döljas. De två övriga skikten, som gör att fordon varken upptäcks av radarvågor eller värmekameror i det infraröda området, har tagits fram av Saab och Uppsala universitet.

Men forskarna ser även andra områden där det nya pigmentet kan komma väl till pass.

-?Färg som målas på hustak för att reflektera bort solvärmen är en möjlig tillämpning. Men först ska vi gå

vidare med förhandlingar med Försvarets materielverk och Saab när

det gäller att kommersialisera den nya kamouflagetekniken, säger Peter Alberius.

...och tekniken kan användas till smink

Kosmetika som ger ny lyster åt trött hud.

Det vill sminkindustrin skapa med hjälp av ett annat pigment som tagits fram parallellt med försvarets nanoteknikprogram.

–?Det kosmetikaanpassade pigmentet baseras på livsmedelsgodkända tillsatser, säger Peter Alberius på Ytkemiska institutet.

Pigmentet är utvecklat på uppdrag av kosmetikaindustrin. Förhoppningen är att skapa produkter som hjälper trött eller åldrad hud att få samma lyster som en ung.

–?Det unika med konceptet är att det går att pigmentera produkter, till exempel foundations, i alla regnbågens färger.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer