Innovation

Patient fick 3d-printat öra gjort av egna celler

Illustration av ett ytteröra. Mikroti innebär att det ena eller båda av ytteröronen inte utvecklas normalt. Foto: Falko Knizia/Pixabay

En kvinna med en ovanlig missbildning av örat har fått ett nytt 3d-printat öra som har tillverkats från hennes egna celler. Transplantationen ingår i ett första kliniskt försök av tekniken.

Publicerad

Kvinnan som genomgick örontransplantationen är 20 år gammal och har en medfödd avvikelse som kallas mikroti. Det innebär att det ena eller båda av ytteröronen inte utvecklas normalt. Personer med avvikelsen kan ha olika grad av defekten, från att ytterörat är nästan normalt till att det helt saknas. I USA beräknas drygt 1 500 barn födas med mikroti varje år.

I normalfallet får patienter med mikroti öron gjorda av revben eller syntetiska material. Amerikanska 3d Bio Therapeutics utvecklar levande vävnadsimplantat, som är individanpassade och 3d-printade. Företaget  utgår från ett litet vävnadsprov från patientens befintliga öra för att få broskceller. Sedan odlas cellerna och 3d-printas till ett öra. 

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här