Partikelaccelerator till tsunamiområde

2013-08-26 11:49  
Möjlig design för nya partikelacceleratorn ILC. Foto: SLAC

Japanska forskare har föreslagit att den nya partikelacceleratorn International Linear Collider byggs i Tohokuprovinsen, som drabbades hårt av tsnunamin för två år sedan.

Forskare har valt ett område vid berget Kitakami som ligger i prefektoraten Iwate och Miyagi. De är två av de prefektorat som drabbades hårdast av tsumanivågorna den 11 mars 2011.

International Linear Collider ILC ska bli ett komplement till the Large Hadron Collider hos europeiska Cern, anläggningen där Higgs-bosonen hittades. ILC ska byggas i en 30 km lång tunnel.

Projektet har fått fart efter en konferens i somras där en närmare beskrivning av ILC presenterades. Beslut om lokaliseringen av anläggningen väntas 2015. Förutom Japan deltar Europa, Kina, Ryssland och USA i projektet.

Bygget väntas pågå i ett decennium. Först 2030 vänta anläggningen kunna tas i drift för experiment. Med en lokalisering i Japan väntas värdlandet få stå för hälften av kostnaden, som beräknas till 60 miljarder kronor. Bygget kan generera upp till en halv miljon jobb.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer