Partikel snabbare än ljuset

2011-09-23 15:42  
Detektorn Opera väger 1800 ton Foto: Cern

Kan en partikel verkligen färdas snabbare än ljuset? Den frågan ställer sig världens fysiker efter att forskare vid Cern klockat högre hastigheter hos elementarpartikeln neutrino.

(Uppdaterad) Experiment i Italien har vid ett flertal tillfällen givit resultat som pekar mot att det finns en hastighet som är snabbare än ljuset. Sprintern tycks vara den lilla elementarpartikeln neutrino. Just nu hålls ett seminarium vid Cern där resultaten presenteras.

Experimentet där de höga hastigheterna klockats kallas Opera (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus), och pågår i underjordiska tunnlar vid Gran Sasso National Laboratory. Här studeras neutrinostrålar som färdats 730 kilometer från partikelfysiklabbet i Cern.

Den 1 800 ton tunga Opera-detektorn OPERA är en komplex skapelse, men det nya resultatet är enkelt – neutrinerna färdas sträckan 60 nanosekunder snabbare än vad ljushastigheten medger.

- Resultatet kom som en total överraskning, och vi är chockade, säger Antonio Ereditato, talesman för Operaprojektet och fysiker vid universitetet i Bern, Schweiz.

Han berättar att de ägnat månader åt att utesluta instrument- och mätfel, men att resultatet kvarstår. Effekten har uppmätts vid fler än 15 000 mätningar under de senaste två åren. I och med dagens tillkännagivande hoppas de att oberoende forskare ska utföra mätningarna på nytt för att verifiera resultaten.

Amerikanska resultat från Fermilab i Illinois gav liknande resultat för fyra år sedan, men osäkerheter i detektorns position gjorde att resultaten inte tillmättes lika stor betydelse.

Att ingenting kan färdas fortare än ljusets hastighet i vakuum är hörnstenen i Albert Einsteins speciella relativitetsteori, som i sin tur är grunden för den moderna fysiken.

- Om de amerikanska forskarna kan upprepa våra resultat faller den speciella relativitetsteorin, säger Antonino Zichichi, teoretisk fysiker och professor emeritus vid univesitetet i Bologna i Italien.

Här finns Operaprojektets rapport

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Neutrino Cern

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer