Parallellogram bästa flaskformen

2014-06-04 09:43  
Den parallellogramformade flaskan till vänster är bättre än den runda, hävdar forskare. Foto: Hakuyo Glass

Glasflaskor formade som parallellogram är enklast att öppna hävdar en tillverkare som sökt patent på formen.

Japanska flasktillverkaren Hakuyo Glass anlitade forskaren Noriko Hashida vid Shibaura Institute of Technology för att ta reda på hur den optimala formen för en glasa ska se ut för att den lätt ska kunna öppnas av äldre personer och av barn.

Den klassiska cirkulära formen är inte den bästa om användaren ska få ett grepp som ger tillräcklig styrka för att öppna locket på sådana glasflaskor som innehåller födoämnen som såser och liknande.

Hashida lät testpersoner öppna locken på 15 existerande glasförpackningar för att studera vilka former som var enklast att öppna och att hålla i. Hon fann ett samband mellan enkelheten att hålla flaskan och hur lätt den var att öppna.

Hon mätte även hur stor muskelkraft som behövdes för att öppna och stänga lock på olika glasflaskor.

Av olika former som provades framstod till slut en som segrare - parallellogramet.

Hakuyo Glass har nu sökt patent på flaskformen och ska marknadsföra den för livsmedel som sylt och liknande tjockflytande livsmedel.

I kampen mot plastflaskor för livsmedel upplever många kunder glasflaskan som mer exklusiv och hygienisk, men nackdelen har varit att de är svåröppnade.

Med den nya formen hoppas Hakuyo Glass får fart på försäljningen av glasförpackningar, rapporterar Nikkei Tech.

Håkan Abrahamson

Mer om: Förpackning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer