Paracetamol lika bra som placebo

2014-07-24 09:14  
Foto: Christine Olsson / TT

Paracetamol hjälper inte mer än placebo mot ryggskott, visar en studie som på torsdagen publiceras i den ansedda medicinska tidskriften the Lancet, skriver Dagens Nyheter.

Forskarna bakom studien har följt en patientgrupp på 1 652 personer med akut ryggskott som sökt hjälp vid 235 olika vårdcentraler i Sydney, Australien. De fick antingen paracetamol eller placebo under en längre tid.

Ingen skillnad upptäcktes vad gäller tillfrisknande, smärtnivå, sömnkvalitet, funktionalitet eller livskvalitet mellan grupperna. För dem som fick smärtstillande tog det i snitt 17 dagar att tillfriskna, för placebogruppen i snitt 16 dagar.

– Resultatet tyder på att vi måste omvärdera den universella rekommendationen att ge paracetamol som första behandling, säger studiens huvudförfattare doktor Christopher Williams vid Sydneys universitet, i en kommentar.

Mer om: Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer