På taket finns allt en mikroalg önskar sig

2010-10-26 23:00  

I ett växthus på kraftvärmeverkets tak matar Umeå Energi alger med rökgaser och avloppsvatten. Här finns Sveriges största satsning på att odla alger till biobränsle.

<p>Intresset för alger är stort. I USA har små innovationsföretag tagit in hundratals miljoner dollar för att omvandla alger till grönt bränsle. Bill Gates och oljejätten Exxon Mobil finns bland finansiärerna. </p> <p>Även i Sverige finns algpionjärer med stora ambitioner. För snart tre år sedan startade Umeå Energi, reningsverket Umeva och SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, ett projekt med finansiering från Energimyndigheten. Målet är att odla alger som ska slå tre flugor i en smäll: minska utsläppen av koldioxid, rena avloppsvatten och tjäna pengar på den energirika algmassan, som exempelvis kan omvandlas till biodiesel.</p> <p>- Vi tror absolut att det kan blir lönsamt på sikt, annars skulle vi inte satsa, säger Henrik Bristav, miljöchef på Umeå Energi. </p> <p>Växthuset är granne med skorstenen på kraftvärmeverkets tak. Utsikten är milsvid. Inget skuggar algsoppan som cirkulerar i en öppen kanal. Här finns allt en mikroalg kan begära:

  • Koldioxid i form av rökgaser som leds ner i vätskan. Samtidigt minskar utsläppen från skorstenen en aning.
     
  • Näring i avloppsvattnet från ett reningsverk. Algerna absorberar kväve som annars bidrar till övergödning i naturen.
     
  • Värme finns i överflöd i ett värmekraftverk.

Processen övervakas noggrant av sensorer och med provtagningar. Varje dag är skördedag. Detaljerna avslöjas inte. SLU-forskaren Francesco Gentili har utvecklat en egen metod för att filtrera och sedimentera ut algerna ur den blaskiga soppan. Kanske ska den patentsökas. </p> <p>- Vi försöker odla och skörda så billigt som möjligt. Kostnaden är en stor utmaning för algodlingar, säger han. </p> <p>Han visar upp små påsar med sommarens rekordskördar. 109 gram torkade alger på tre dagar. Nu i oktober är utbytet betydligt mindre, och snart går odlingen i ide till februari.</p> <p>Att odla alger på nordliga breddgrader med mörka och kalla vintrar är ovanligt. Men Francesco Gentili tycker inte att klimatet är ogynnsamt. </p> <p>- Nej, Sverige är ett paradis för alger. Mycket vatten, inte för varmt och mycket ljus på sommaren, säger han.</p> <p>Mycket forskning och utveckling kvarstår innan algbränsle kan börja konkurrera med fossila bränslen. Det gäller Umeåprojektet såväl som utländska algföretag.</p> <p>En första milstolpe för Umeå Energi och SLU är att få finansiering för att skala upp odlingen rejält. </p>

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer