På hitech-ben mot guldet

2012-09-05 09:01  

Handikappidrottens högsta elittävling, Paralympics, är också ett OS i teknik. För att atleterna ska kunna utöva sina idrotter krävs specialbyggda rullstolar, kolfiberfötter och cyklar som drivs med armstyrka.

Tävlingens stora affischnamn, syd­afrikanen Oscar ”Blade Runner” Pistorius, springer med hjälp av två kol­fiberfötter.

Ett liknande hjälpmedel använder friidrottaren Kelly Cartwright från Australien, som amputerades i tonåren på grund av cancer i benet. Hennes protes har även en knäled, som fungerar med hjälp av hydrauliska cylindrar.

Fotbladet är uppbyggt av mer än 80 lager kolfiber som läggs ovanpå varandra. Materialet används för att det är lätt, flexibelt och har dämpande egenskaper, vilket innebär att små mängder energi går förlorade genom vibrationer.

Ett annat spektakulärt hjälpmedel är den trehjuliga handcykeln. I den ligger cyklisten ner och driver och styr cykeln med hjälp av armarna. Växelsystemet är specialdesignat för snabba accelerationer och cyklisterna kan komma upp i 60 kilometer i timmen. Handcykling blev en Paralympicsgren i Aten 2004 och växer snabbt.

För kontaktsporten rullstolsrugby finns två sorters rullstolar, en för anfall och en för försvar. Båda typerna är byggda för fart, smidighet och hållbarhet med särskild utrustning för att skydda spelaren och stolen.

Under tävlingarna utsätts utrustningen för stora belastningar. Därför finns hjälpmedelsleverantören Ottobock på plats med ett 80-tal tekniker under Paralympics för att serva alla utövare.

– Många använder specialtillverkade produkter som kräver lite mer i form av underhåll. Sedan kan det vara sådana simpla saker som punktering på en rullstol, säger Stefan Hultgren, kommunikationsdirektör på Ottobock Scandinavia.

Företaget räknar med att rullstolsrugbyn är en av de sporter som kommer att ge dem mest att göra, och man kommer att ha tolv svetsare vid planen, redo att laga rullstolar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer