Ovanlig planet med tre solar upptäckt

2016-07-08 16:23  
Bilden är en illustration på planeten HD 131399Ab med tre solar. Foto: L. Calvßada / ESO

Forskare har upptäckt en främmande planet med tre solar. En ”super-Jupiter” där året (nästan) aldrig tar slut.

På sistone har forskarna kartlagt mängder av främmande så kallade exoplaneter som ligger utanför vårt eget solsystem.

Den senaste i raden är dock något utöver det vanliga, skriver en grupp forskare i tidskriften Science. Planeten, som fått namnet HD 131399Ab, ligger på 320 ljusårsavstånd från oss i stjärnbilden Kentauren.

Precis som vår egen Jupiter är HD 131399Ab en så kallad gasjätte, fast fyra gånger större. Och till skillnad från Jupiter ingår denna planet i ett dynamiskt system med tre solar där den roterar runt den största av dem.

Det som förvånar forskarna mest är att planetens bana är så vidsträckt. Ett år, det vill säga ett varv tar 550 gånger så lång tid för HD 131399Ab som för jorden att rotera runt vår egen sol.

Sådana banor borde normalt sett vara mycket instabila, med följden att planeten snabbt kastas ut ur systemet. Ändå har konfigurationen överlevt, något som förvånar forskarna.

Planeten är dessutom förvånansvärt ung, ”bara” 16 miljoner år gammal att jämföra med jordens 4,5 miljarder år, vilket gör den till den yngsta exoplaneten hittills.

Planeten upptäcktes med hjälp av europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope i Chile.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt