Ovallat glider bäst

2008-01-17 11:43  
Ovallat glider bäst. Foto Colourbox

I en ombyggd glassbox har en grupp Uppsalaforskare sökt efter det bästa glidet i vasaloppspåret. Nu har de patentsökt skidhyveln som kan göra vallningen överflödig.

För ett par år sedan ruskade Leonid Kuzmin, elitåkare och forskare vid Mittuniversitet i Östersund, om skidvärlden.

I sin licentiatavhandling visade han att glidvalla ofta inte behövs på skidor med plastbelag. Ja, vallan kunde till och med försämra glidet, genom att den sög åt sig smuts som fastnade under skidorna och ökade friktionen. Leonid Kuzmin har därefter utvecklat en egen sickel, ett slags skidhyvel, som ska ge belaget den rätta ytan.

Nu har en grupp forskare knutna till företaget Primateria och Uppsala universitet utvecklat en egen skidhyvel, en skrapa vars skäreggar ska ge ännu bättre glid än Kuzminsickelns. Företaget Primateria gör normalt ytbehandling av maskinverktyg, kugghjul och liknande för att ge dem de rätta friktionsegenskaperna.

Utformningen bygger på forskning som delvis gjorts vid universitets tribologigrupp under professor Sture Hogmark, själv flitig Vasaloppsåkare.

Kontaktytan mellan snökristaller och belag kan i vissa vara så liten som någon enstaka promille av hela skidytan. Mellan snö och skida bildas dessutom en tunn, smörjande vattenfilm. Hur bra glidet blir beror på kontaktytans utseende och tjockleken på vattenfilmen. Faktorer som i sin tur påverkas av belagets ytstruktur.

I en begagnad frysbox, donerad av GB Glace, har teknologen Peter Sturesson i sitt examensarbete byggt en testutrustning. Med den har han kunnat mäta friktionen vid olika temperaturer och tryck och utseende på belaget, samt studerat vattenfilmens tjocklek. Forskarna har även granskat skidbelag i elektronmikroskop för att se hur olika preparering påverkar ytstrukturen.

OBS: Skrivfel korrigerat i uppdaterad version.

Erik Mellgren

Mer om: Valla Vasaloppet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer