Otippade maten som glutenallergiker kan frossa i

2012-06-26 10:16  

Ny forskning har tagit fram en pasta som glutenallergier och friska tycker smakar bättre än traditionella alternativ. Dessutom är pastan billigare och mer hälsosam.

Som glutenallergiker är matalternativen ofta begränsade.

Därför är resultaten från University of Brazil glädjande för alla glutenallergiker som tvingas dras med svårtuggad föda.

Forskarna vid det brasilianska universitetet har tagit fram en glutenfri pasta baserad på bananmjöl. Genomförda smakprovsstudier visar att den nya pastan smakar bättre än de glutenfria alternativ som i dag finns på marknaden.

I smakstudien deltog 50 personer varav hälften var glutenallergiker. Båda grupperna anser dock att den glutenfria bananpastan smakar bättre än den vanliga pastan när det kommer till doft, smak, konsistens, och generella kvaliteter som erkänns pasta.

Den nya glutenfria pastan innehåller vidare mindre fett och är billigare att producera än vanlig pasta.

Studien indikerar att den nya bananpastan därmed även kan komma att säljas till konsumenter som inte lider av celiaki.

- Glutenpatienter kommer dra nytta av att inta en produkt som har bra näringsmässiga värden som dessutom kommer från en ingrediens som är producerad och konsumerad över hela världen, säger Renata Puppin Zandonadi, ansvarig forskare för studien, till Elsevier.

Celiaki

  • Den som är glutenintolerant, celiaki, tål inte gluten som är proteiner som finns i vete, råg och korn.
  • I Sverige är ungefär en procent av befolkningen glutenintolerant.
  • Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men innefattar en immunologisk reaktion i tarmslemhinnan. I blodet påvisas typiska antikroppar. Glutenintolerans växer inte bort, utan kräver livslång diet utan gluten.

Källa: Livsmedelsverket

Jonas Melzer

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer