Osynlighetsmantel trycks i stor skala

2011-08-05 09:58  

Den största osynlighetsmanteln hittills har framställts av amerikanska forskare. Bakom genombrottet ligger en ny tryckteknik.

Harry Potter ärvde en osynlighetsmantel av sin pappa. Och den var rejält stor. Under den kunde Harry och hans vänner Ron och Hermione röra sig obemärkt runt Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Men att få fram material som gör föremål osynliga för ögat är en utmaning som heter duga. Det gäller att få till en yta som gör är att ljuset inte reflekteras bort utan istället går runt föremålet. Då förmår våra ögon inte upptäcka det.

Material av det slaget kallas för metamaterial och kan användas för långt mer än osynlighetsmantlar. Betydligt närmare i tiden ligger tillämpningar som optiska superlinser och antenner.

Men hittills har forskare bara lyckats få till ytterst små ytor av det åtråvärda materialet. Det har i bästa fall räckt till att dölja ett knappt centimeterstort föremål. Och eftersom tillverkningen krävt hantverk i nanometerskala har materialet inte gått att massproducera . Det kan det bli ändring på sedan John Rogers och hans kollegor vid University of Illinois, USA, utvecklat en tryckteknik som gör det möjligt att massproducera metamaterial. Knepet är ett pressverktyg av kisel där metamaterialet byggs upp av omväxlande lager av silver och magnesiumfluorid. Därefter pressas det över till ett substrat av glas eller böjbart material.

På så sätt har forskarna lyckats få till 75 kvadratcentimeter stora materialbitar. Enligt John Rogers borde de kunna göras väsentligt mycket större, bara man använder fler pressverktyg. Det verktyg forskarna utvecklat går också att återanvända, ett faktum som bidrar till slutsatsen att materialet borde bli möjligt att massproducera.

Ännu så länge fungerar metamaterialet i det nära infraröda området, och inte för synligt ljus. I och med det tvingas Ny Teknik konstatera att osynlighetsmantlar under många år framöver bara kommer att existera i filmer som Harry Potter.

Den nya framställningsmetoden är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Nanotechnology.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer