Innovation

Osynliga märket som avslöjar butikstjuven

Ett hundratal guldbutiker och pantbanker i Sverige har ett rånskydd som sprejar en osynlig märkvätska över gärningsmän. Bilden är från ett rån­försök som misslyckades i Stockholm i höstas. Foto: Johan Nilsson / TT
Ett hundratal guldbutiker och pantbanker i Sverige har ett rånskydd som sprejar en osynlig märkvätska över gärningsmän. Bilden är från ett rån­försök som misslyckades i Stockholm i höstas. Foto: Johan Nilsson / TT
Klicka på bilden för en större version. Foto: Grafik: Jonas Askergren
Klicka på bilden för en större version. Foto: Grafik: Jonas Askergren

Osynlig märk-dna slår igenom på bred front som vapen mot tjuvar. Tekniken skyddar såväl guldsmedsbutiker och pantbanker som kyrktak och elkablar. Nästa steg är bostäder.

Publicerad

Upp till 2 000 hushåll i Stockholm testar en ny typ av inbrottsskydd: märk-dna. Varje hem får en unik märkvätska som penslas på stödbegärliga föremål. Märkningen varken syns eller luktar. Men när polisen lyser med en uv-lampa på misstänkt stöldgods syns en fluorescerande färg. Tjuvarna kan inte tvätta bort spåren, inte ens med starka lösningsmedel.

Att skydda bostäder med metoden är nytt i Sverige. Men tekniken används även på andra områden och får allt större spridning. Anders Burén, chef för spaningsroteln vid Citypolisen i Stockholm, har lett arbetet med att introducera märk-dna i Sverige. Han tycker att metoden, som använts i Storbritannien i mer än tio år, har fått sitt genombrott även här. Fördelarna är flera.

– Vi får mycket större chans att koppla ett föremål eller en misstänkt person till ett visst brott. Men den största vinsten är den avskräckande effekten, brotten minskar, säger Anders Burén.

I ett första pilottest år 2010 deltog tio guldbutiker som hade drabbats av flera rån. Om larmet gick i en butik fick gärningsmännen en dusch märkvätska över sig.

– Antalet rån sjönk kraftigt, och butiksägarna var väldigt nöjda, säger Anders Burén.

De goda resultaten gjorde att polisen införde metoden i landets samtliga 21 polismyndigheter. Sedan dess har antalet användare ökat stadigt. Ett hundratal guldbutiker och pantbanker har installerat skyddet och har en dekal i entrén som avskräcker rånare. Ett femtiotal kyrkor skyddar tak mot koppartjuvar. Flera värdetransportföretag inför skyddet i värdeväskorna. Byggbolaget Peab har valt metoden för att skydda maskiner och verktyg.

Trafikverket i Göteborg har gjort ett test där kablar skyddas i Olskroken, en järnvägssträcka som har haft stora problem med kopparstölder. Christer Ahlin, sektionschef för underhållsområde Göteborg, är nöjd.

– Vi har knappt haft några bekymmer alls sedan testen startade i fjol. Ett enda stöldförsök.

Totalkostnaden blev cirka 55 000 kronor. Inte dyrt med tanke på effekten, tycker Christer Ahlin. Trafikverket ska snart starta en upphandling av märk-dna för att skydda fler drabbade järnvägssträckor.

Unik signatur på tre sätt

  • Det finns tre konkurrerande märkvätskor, som används på samma sätt. Polisen kallar dem för ”märk-dna”. Men den unika signaturen för varje skyddsobjekt skapas både med och utan dna.
  • Smart-dna från Safe Solutions använder dna-sekvenser från plantor.
  • Smartwater från företaget med samma namn skapar unika kombinationer av flytande metallsalter.
  • Selecta-dna från företaget med samma namn skapar syntetiska dna-sekvenser.